Welke manier leidt het beste tot betere resultaten?

Eerder betere resultaten door méér ruimte te geven, dan door strakker aan te sturen.

Dat is goed nieuws uit de poll (enquête). Want dan zijn er – ook nu dus – kansen op resultaatverbetering te pakken. Als medewerkers maar méér ruimte krijgen dan nu. De uitkomst behoeft natuurlijk nuancering, maar past wel bij de trend dat medewerkers om verschillende redenen meer vrijheid en flexibiliteit vragen.

‘Ruimte geven’ of ‘loslaten’ klinkt gemakkelijker dan het is. Stemmers op de poll vullen dan ook aan “dat er wel ‘kaders’ nodig zijn”. Anders gezegd: ook al komt er meer energie beschikbaar, voor het beste resultaat moet wel zoveel mogelijk van de tijd/middelen/energie doel treffen. Anders is het helaas verspilde moeite.

Ruimte geven én doeltreffendheid? Daarin horen we de roep om organisatievernieuwing. Maar in het MKB hoef je m.i. voor het geven van méér ruimte gelukkig niet te verzanden in vele (SMART) meetpunten, dat scheelt. En het ‘opleggen’ van extra ruimte treft m.i. de kern van de vraag ook niet. Een beperkt aantal ontwikkel-KPI lijkt mij daarom beter. Daarmee kun je bovendien ook nadelen van de piramide-organisatie te lijf. Méér ruimte geven betekent m.i. ook méér samenwerking, dan natuurlijk ook bij de organisatievernieuwing zelf. Daar hoort, zeker in het MKB, A4-based coaching bij (geen statische ‘rapporten’).

Dus: resultaatverbetering door méér ruimte te geven? Dan pleit ik voor organisatievernieuwing, desnoods stapje voor stapje. Daar kun je dan het beste snel mee aan de slag. Want, hoewel een schrale troost, in moeilijkere tijden is de veranderingsbereidheid het grootst. De stemmers op de poll beloven vele voordelen: inzet, resultaat, initiatief, innovatie, motivatie, etc. Dat klinkt goed! Ook iets voor u?

Klaas Jongsma

Stand poll tot publicatie (170 stemmen):

  • Medewerkers strakker aansturen 9,4%
  • Medewerkers meer ruimte geven 43,5%
  • Beide 47,1%

3 gedachtes over “Welke manier leidt het beste tot betere resultaten?

  1. Helemaal mee eens Jennifer, verantwoordelijk maken is wat mij betreft een heel belangrijk onderdeel. Het zou dan ook mooi zijn als bevoegdheden ook matchen met verantwoordelijkheden. Als dat ‘setje’ vervolgens afgestemd is op de talenten van de medewerkers en de doelstellingen van een team/organisatie, Dan krijgt het vleugels. Ik kom wel tegen dat daar eerst heel wat aan belemmerde zaken moet worden aangepast. Wat denk jij daarvan?

  2. Geeft mensen de ruimte. Vanuit gelijkwaardigheid. Geef mensen regie over eigen inzet, inzetbaarheid, prestaties en ontwikkeling. Sluit aan bij behoeften, talent en mogelijkheden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s