5 BasisTips voor een succesvolle SWOT analyse in organisaties

Gerelateerd:

Check uw mening….

Om bij te dragen aan de kans op een succesvolle SWOT analyse, geef ik onderstaand op basis van mijn praktijkervaringen bij 5 tips.

5 BasisTips voor een succesvolle SWOT analyse in een organisatie:

 1. Verwachtingen: Ga goed na wat je wilt bereiken met de SWOT en spreek dit duidelijk af met de groep. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen en demotiverende teleurstellingen.
 2. Vragen: Let erop welke SWOT-vragen je stelt en hoe je die formuleert, dit heeft veel invloed op de bruikbaarheid van de antwoorden die je gaat krijgen. Het is niet redelijk om een antwoord te verwachten een vraag die jezelf niet kunt formuleren.
 3. Interpretatie: Let er bij het bespreken en interpreteren van de uitkomsten op dat je weet waarvoor de organisatie de uitkomsten zou willen en kunnen gebruiken. Dat voorkomt verkeerde verwachtingen.
 4. Deelname: Betrek bij voorkeur elke belanghebbende op een of andere manier bij het SWOT proces. Bespreek dit openlijk, dan hoef je later niet allerhande ongeloofwaardige trucs uit te halen om alsnog draagvlak voor de acties te vinden. Het heeft invloed op iemands energie en inzet of hij/zij niet mee mag doen, een vragenlijstje mag invullen, of juist wel mee mag meedoen aan een workshop.
 5. Simpel: Hou het simpel. Heb als begeleider de inhoud en het proces goed in je hoofd en gebruik dat, eventueel in overleg met het managementteam (SMT), bewust om het succes van de SWOT te vergroten, maar hou het voor de deelnemers zo simpel als mogelijk en zo ingewikkeld als nodig.

Soms is een SWOT analyse een prachtige start voor een traject van resultaatverbetering, in andere gevallen maakt een SWOT onderdeel uit van een al langer lopend proces van verbeteringen. In beide gevallen is het belangrijk om aan te sluiten bij de situatie van de organisatie. ‘Losse flodders’ kun je beter voorkomen, want die worden al gauw gezien als wegwaaiende ballonnetjes, de geloofwaardigheid met zich mee nemend. De grootste aanrader is wel de combinatie met een verander- implementatieplan, daardoor neemt de bijdrage aan het resultaat van de SWOT-analyse enorm toe.

Stuur een mailtje naar tips@swotassist.online voor meer praktische tips.

Handtekening met naam

 

 

6 gedachtes over “5 BasisTips voor een succesvolle SWOT analyse in organisaties

 1. Bedankt voor de reactie, misschien zijn de wintermaanden er inderdaad wel geschikt voor. De tijd die je erin steekt is het zeker waard (maar moet je wel even vrij kunnen maken natuurlijk). Ik krijg wel eens de reactie dat er een cultuurverandering heeft plaatsgevonden van ‘maar niets meer zeggen’ tot ‘positief meedenken’. Zo’n cultuurverandering is mooi meegenomen natuurlijk, maar meestal is de insteek een veel concretere vraag.

 2. Dag Klaas,

  Dank voor de tips. Wellicht iets voor de rustige en donkere wintermaanden om hier mee aan de slag te gaan.

  Groet, Steven

 3. Beste Klaas.

  hartelijk dank voor deze tips. Indien nodig ga ik er zeker gebruik van maken.
  Met vriendelijke groet,

  Maas-Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s