Goede ideeën zijn altijd welkom

Dat is tenminste wat vele organisaties zeggen. Ideeën voor producten, vermarkting, businessmodellen, meer omzet, meer marge, groeimogelijkheden e.d. zorgen ervoor dat organisaties bijblijven en kunnen profiteren van ontwikkelingen.

Een proces om structureel te organiseren
Ideeën ontstaan enerzijds toevallig en anderzijds door gestructureerde (creatieve) processen. Maar in alle gevallen vergt het organisatie om de juiste ideeën te verzamelen en op de juiste plaats te krijgen.

Innovatieprocessen‘ideeën genereren’ is een basisproces in een innovatieve organisatie

Het voordeel van de grotere stroom van ideeën
Voordelen van een grotere stroom van ideeën zijn o.a. te vinden in:

  1. de grotere kans op goede ideeën
  2. de grotere betrokkenheid
  3. de mogelijkheid om (door)ontwikkelingen te testen

De uitdaging van de grotere stroom van ideeën: Focus.
Niet elk idee is op elk moment goed. En keuzes in besteding van tijd/energie/middelen hangen af van de bijdrage daarvan aan organisatiedoelstellingen op korte en op langere termijn. Dit is een focusproces op basis van de innovatieportfolio en de innovatiestrategie van de organisatie.

Het focusproces naar voren halen?
Het voordeel van een ongestuurde stroom van ideeën is, dat de meest creatieve en misschien wel de meest waardevolle onverwachte ideeën worden aangeleverd. Maar in een aantal gevallen is het zeker slimmer om het focusproces naar voren te halen en daarmee de stroom van ideeën op voorhand richting te geven. Daardoor is er misschien minder kans op echt baanbrekende ideeën, maar wel ideeën en oplossingen met een hogere kwaliteit. Èn minder werk in het innovatiemanagement en de communicatie. (dat laatste is wel nodig, anders droogt de stroom van ideeën heel snel weer op)

Het genereren van ideeën
Ideeën kunnen vanuit de organisatie zelf komen, maar ook van buiten.

Meer goede ideeën vanuit de organisatie zelf
Vanuit de normale bedrijfsvoering ontstaan vele ideeën. Medewerkers en betrokkenen hebben veelal ontzettend veel ideeën. Die ideeën kunnen via brainstorms en allerhande acties gegenereerd worden, maar kunnen ook gewoon via de normale structuur en communicatiemiddelen worden verzameld. Dat is globaal een kwestie van het opzoeken van de mogelijke bronnen en het organiseren van de informatiestroom. Consequent werken aan een innovatieve cultuur is daarbij niet over het hoofd te zien.

Meer goede ideeën van buiten de organisatie
Klanten, leveranciers, sectorgenoten, andere sectoren, kennisinstellingen etc. kunnen vele goede ideeën aandragen. De keuze van het onderwerp op basis van je innovatieportfolio en de aan te spreken groep van het betreffende onderwerp. Want globaal gezegd organiseer je ideeën voor verbeteringen via klanten baanbrekende ideeën via kennisinstellingen e.d.

Van twee bedrijven een voorbeeld hoe zij de externe aanvoer van ideeën organiseren.
AHOLD en De Brauw haalden hiermee afgelopen week de krant (momenteel zijn dat soort acties nog ‘nieuws’)

AHOLD
AHOLD gaat een organisatie van start-ups financieel steunen in ruil voor de kans om door die betrokkenheid trends en innovaties vroegtijdig te kunnen signaleren (klik HIER  om het betreffende FD-artikel van 23 oktober jl. te downloaden)

De Brauw
De Brauw schakelt, door een prijs uit te loven, studenten in om ideeën binnen te krijgen. (klik HIER om het betreffende FD-artikel van 20 oktober jl. te downloaden)

Slot
Organisaties hebben er baat bij om het proces van het genereren van goede ideeën (zeker in combinatie met het focusproces) gestructureerd te organiseren. Elke organisatie heeft hierin eigen kansen en mogelijkheden.

Als u zich wilt abonneren op de nieuwsbrief van deinnovatieroute, dan kan dat met deze link.

Met een vriendelijke groet,

Ing. Klaas Jongsma MSc AA
deinnovatieroute.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s